SCHOONMAKEN VAN EEN SCHILDERIJ


Met het schoonmaken van een schilderij wordt verder verval tegengegaan en het schilderij krijgt zijn orginele kleur weer terug.
Het schoonmaken van een schilderij is één van de belangrijkste behandelingen in de restauratie en misschien ook wel de grootste uitdaging. Je moet heel secuur te werk gaan en je moet goed weten welke solventen je gebruikt. Als de verkeerde middelen worden gebruikt kan de picturale laag onherstelbaar beschadigd worden. Er moet dan ook altijd eerst uitvoerig getest worden welk solvent geschikt is om het schilderij mee te reinigen.

 

Bij het schoonmaken van een schilderij maken we onderscheid tussen oppervlaktevuil verwijderen en vernisafname. Bij oppervlaktevuil moet je denken aan vuil in de vorm van nicotine aanslag, roetaanslag (van de kolenkachels) maar ook uitwerpselen van insecten en schimmels.

 

Bij vernisafname worden, soms meerdere lagen vernis verwijderd. Door de ouderdom van een schilderij vergelen veel van de gebruikte vernissen, er komt een gele waas over het doek en dat houdt in dat bijvoorbeeld een blauwe lucht groen wordt. Voordat de vernis verwijderd wordt, wordt het schilderij bekeken onder UV licht. Hiermee kun je zien waar vernis zit en hoe dik deze is. Ook zie je bij UV licht oude retouche als het schilderij eerder gerestaureerd is.

 

De achterkant van het schilderij schoonmaken is wel haast net zo belangrijk als de voorkant. De achterkant vertelt vaak veel over de conditie van het doek.
Achter de latten van het span- of spieraam hoopt zich door de jaren heen veel stof en vuil op wat een broedplaats voor schimmels en insecten kan vormen die het linnen zullen aantasten.

Verwijderen van roetaanslag.

Verwijderen van nicotine aanslag.

Opname onder UV-licht waarbij duidelijk de groene schijn van vernis te zien is.

Verwijderen van een vergeelde vernislaag.

Atelier Cachou | Dukatenlaan 15 | 6075 GX Herkenbosch | T. 0611 12 26 44 | E. info@restauratieateliercachou.nl