TECHNISCH ONDERZOEK VAN EEN SCHILDERIJ


Alvorens een schilderij te restaureren is het herkennen van de schade en vooral ook de oorzaak hiervan van groot belang.
Schade kan ontstaan door o.a. verwaarlozing, onkundige behandeling, verkeerde restauratie-ingrepen uit het verleden maar ook ongevallen in de vorm van scheuren, gaten, waterschade, verbranding en stof en schimmels. Een andere veel voorkomende schade is vervorming van het doek door veroudering.

 

Niet alleen de voorzijde maar ook de achterzijde en de constructie van de drager worden bekeken. Is het op doek of paneel geschilderd of een andere drager en welke verf gebruikte de schilder. Is er een vernislaag en is het schilderij ooit eerder gerestaureerd.

 

Bij het technisch onderzoek wordt er gebruik gemaakt van verschillende lichtbronnen zoals daglicht, ultraviolet licht en strijklicht. Er wordt gekeken met het blote oog, een loep en een microscoop. Op deze manier kunnen schade aan het doek of paneel en de picturale laag en eventuele eerdere restauraties in kaart worden gebracht.

 

Vervolgens worden er enkele test uitgevoerd om te kijken welke solventen het beste resultaat geven en kan er nu er voldoende informatie verzameld is een behandelplan opgesteld worden.

Schade aan de picturale laag waarschijnlijk veroorzaakt door hitte.

Schade in de vorm van verfverlies

Opname bij UV-licht, de groene schijn is vernis en de zwarte verticale streep is een eerdere restauratie.

Opname bij strijklicht waarbij duidelijk de gaten, scheuren en vervormingen te zien zijn.

Atelier Cachou | Dukatenlaan 15 | 6075 GX Herkenbosch | T. 0611 12 26 44 | E. info@restauratieateliercachou.nl